Keema pulao je tradicionalno indijsko jelo karakterističnog okusa, za koji je zaduženo obilje aromatičnih začina. Ova harmonična kombinacija oduševiće vas već pri prvom zalogaju.
Sastojci:
- 250 g mljevenog junećeg mesa
- 200 g basmati riže
- 100 g graška
- 100 g boranije
- 1 paradajz
- 1 zelena paprika
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena bijelog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica crvene mljevene paprike
- 1 štapić cimeta
- ½ kašičice kurkume
- đumbir u prahu
- 1 kašičica kumina
- 3-4 karanfilića
- svjež korijander ili nana
- indijski orah
- so i biber
Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi, na srednje jakoj vatri. Dodajte kumin, kurkumu, cimet i karanfilić. Pržite začine oko 1 minut ili dok ne osjetite da su pustili svoje mirise.
Dodajte sitno isjeckani crni i bijeli luk, mljevenu papriku i đumbir, pa dinstajte dok luk ne poprimi zlatnu boju.
Dodajte mljeveno meso, isjeckanu zelenu papriku i paradajz, te pržite 10 do 15 minuta dok povrće ne omekša.
U smjesu dodajte basmati rižu i dobro promješajte, zatim ubacite grašak, boraniju, so i biber.
Nalijte vodom tako da se prekriju svi sastojci.
Kada proključa, smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta, dok riža ne upije svu tečnost.
Poslužite keema pulao topao, ukrašen svježim korijanderom, indijskim orahom ili listićima nane, uz prilog poput jogurta ili salate.
Prijatno!