U svijetu kulinarstva, vanilija se koristi u različitim oblicima. Ekstrakt vanilije doprinosi dubini i slojevitom okusu, dok se vanilija u prahu koristi za dodavanje fine teksture. Štapići vanilije sa svojim intenzivnim mirisom često se koriste za aromatizovanje jela i različitih napitaka.
Bez obzira jeste li ljubitelji slatkih ili slanih delicija, vanilija je sastojak koji će svakom receptu dati jedinstveni pečat. Njena slatka aroma čini je idealnom za obogaćivanje okusa biskvita, čokoladnih poslastica i voćnih salata. Koristi se i kao sastojak u slanim jelima poput rižota, i za mariniranje puretine, ribe i piletine.
Pečeni batat sa vanilijom
Ukoliko volite egzotične i nesvakidašnje kombinacije okusa, ovaj recept je odlična prilika za novu kulinarsku avanturu. Prije pečenja batat premažite smjesom vanilije, svježeg peršuna, putera i smeđeg šećera, potom posolite i pobiberite. Uživajte u blagim začinskim notama i slatkom okusu koji će upotpuniti cjelokupan gastronomski doživljaj.
Vanilin crème brulee
Klasični francuski desert očaraće vas svojom kremastom teksturom i intenzivnom, cvjetnom notom vanilije, u kojoj će uživati sve generacije. Smjesu od slatkog vrhnja, žumanjka, vanilin šećera i ekstrakta vanilije ulijte u kalupe i pecite dok se ne stegne, zatim pospite smeđim šećerom i zapecite kako biste dobili karakterističnu hrskavu koricu.
Piletina u marinadi od vanilije
Aroma vanilije savršeno se slaže s citrusima, medom, maslinovim uljem, bijelim lukom i začinima poput bibera i đumbira, dajući bijelom mesu i ribi suptilnu orašastu notu i finu glazuru. Okusite harmoničnu kombinaciju marinade i mesa koju će upotpuniti svježa salata od paradajza ili grilovani šampinjoni.