Španija predstavlja jedan od najbogatijih kulinarskih pejzaža Mediterana. Poznata je po širokoj paleti okusa i aroma, kao i kombinacijama slatkog, slanog i pikantnog. Začini poput paprike, maslinovog ulja, bijelog luka i šafrana karakteristični su za mnoge delikatese, i često se stapaju u neodoljive zalogaje.
U španskoj kulinarskoj kulturi posebno su zanimljivi tapasi, male porcije odabranih jela koja se tradicionalno poslužuju uz vino – od prženih krompirića sa začinskim umakom, paella i tortilja, do škampa u sosu od bijelog luka.
Ukoliko bismo pravili spisak specijaliteta karakterističnih za Španiju koje barem jednom morate probati, nema sumnje da bi on bio zaista dug. Zato hajde da počnemo od tri, koji iako se jednostavno pripremaju, garantuju uživanje u svakom zalogaju.
Paella
Glavni sastojci ovog gurmanskog užitka koji potiče iz Valensije su riža, morski plodovi poput lignji, škampa, ili školjki, raznovrsno povrće, i šafran koji jelu daje prepoznatljivu žutu boju i aromu. Prije posluživanja paella se preliva sokom od limuna za dodatnu citrusnu notu i osvježavajući kontrast.
Gazpacho
Hladna gazpacho juha od paradajza, krastavca, paprike, luka i maslinovog ulja je pravo osvježenje tokom toplih ljetnjih dana. Gazpacho se može poslužiti kao predjelo ili kao glavno jelo, uz dodatak krutona, mljevenih orašastih plodova, kapara ili maslina. Za autentično iskustvo, servirajte juhu sa čašom bijelog vina kao što je Château Carbonnieux, koje će ovom jelu dati suptilne voćne tonove.
Tortilla de patatas
Tradicionalni omlet sa krompirom se priprema vrlo jednostavno i jedno je od najpopularnijih jela u španskoj kuhinji. Tanko sječeni, pečeni krompirići se mješaju sa umućenim jajima, te se posipaju začinskim biljem i poslužuju kao doručak ili međuobrok. Mogu se servirati uz svježu salatu od paradajza, maslina ili mladog sira.