Avokado je nutritivno bogato voće koje je zbog svoje puteraste teksture i raznolike primjene u kulinarstvu postalo omiljeno u savremenoj ishrani. Njegove suptilne orašaste i zemljane note lako se kombinuju sa drugim aromama, pri čemu ne dominiraju svojim okusom, bilo da se radi o svježim salatama, namazima ili specijalitetima od ribe i mesa. Saznaj na koji način ga možeš uvrstiti u ishranu i uživaj u njegovim benefitima!
Guacamole umak
Ovaj kremasti umak je odličan za različite prilike, od opuštenih druženja do elegantnih večera. Dodaj sitno isjeckani crni luk, paradajz, svjež korijander i sok od limete u zgnječeni avokado. Začini solju i biberom, pa dodaj čili papričice ukoliko voliš pikantniji okus. Posluži sa tortilja čipsom, u burritu, tacosu ili kao dodatak uz jela sa roštilja.
Egzotična salata sa avokadom
Kada poželiš osvježavajući ljetnji obrok, pripremi salatu sa avokadom, sočnim grejpfrutom, rukolom, crvenim lukom i indijskim orahom. Prelij dresingom od meda, limete, maslinovog ulja i aceto sirćeta, a po želji kombinuj i sa feta sirom ili piletinom.
Avokado sa lososom
Ovaj recept spaja svježe sastojke u ukusn obrok za balansiranu ishranu. Krišku hljeba premaži guacamole umakom, zatim na nju poredaj kriške avokada, losos i krastavac sječen na trakice. Začini solju i biberom, pa dodaj susam. Prije posluživanja prelij mješavinom maslinovog ulja i limunovog soka.
Napitak za pravi užitak
Napravi kremast i hranljiv napitak koji može biti odličan za energičan početak dana ili kao užina. Izblendaj avokado sa bananom, špinatom, jogurtom, sokom od limete i malo meda. Pospi chia sjemenkama i prepusti se okusu punom vitamina i minerala.