Kada razmišljamo o tome kako možemo da se rashladimo tokom toplih dana ljeta – nikad kraja inspiraciji! Ako i ti voliš da pronalaziš nove načine, na pravom si mjestu. U nastavku te čekaju sjajne ideje za pravu ljetnju poslasticu – sorbe – koji se priprema bez mliječnih proizvoda, što ga čini izuzetno laganim i niskokaloričnim desertom. Sve što ti je potrebno jeste led, dobar blender, malo mašte i mnogo vremena za uživanje.
Banana, cimet i kafa
Ovaj sorbe je stvoren za ljubitelje neobičnih okusa. Banane daju kremastu teksturu, cimet dodaje aromu, a kafa unosi dozu gorčine koja se odlično slaže sa bananom. Za pripremu, dovoljno je da zamrzneš banane, a zatim ih izmiksaš s cimetom i kafom. Možeš dodati malo meda za dodatnu slatkoću.
Narandža
Narandže su klasik u pripremi sorbea, a njihova svježina i kiselkasti okus idealni su za ljetne dane. Sok od svježih pomorandži pomiješaj s malo šećera i vodom, pa zamrzni. Tokom zamrzavanja, povremeno promiješaj da bi se dobila glatka tekstura. Posluži uz umućene bjelanjke sa dodatkom vanilije.
Jagoda
Jagode su mnogima omiljeno voće, a sorbe od njih je jednostavno neodoljiv. Svježe jagode izmiksaj sa medom, limunovim sokom i ledom. Ako voliš, možeš dodati i malo mente za dodatnu osvježavajuću notu.
Avokado i pistacija
Avokado u sorbeu? Zašto da ne! Avokado daje finu kremastu teksturu, a njegov neutralan okus možeš lako obogatiti limetom, medom i pistacijama. Izmiksaj avokado s limetinim sokom i medom, pa zamrzni za osvježavajući i zdrav desert.
Lubenica
Lubenica je sinonim za ljeto, a sorbe koji napraviš od nje biće savršeno lagan i sladak. Sve što je potrebno jeste da izmiksaš njenu unutrašnjost i led. Ako voliš i u ovaj sorbe možeš dodati malo svježih listića mente.
Mango
Mango je tropska voćka koja se savršeno uklapa u gotovo sve ljetnje poslastice. Izblendaj ga s malo limunovog soka pa zamrzni. Ovaj sorbe je nevjerojatno aromatičan i pun kiselkasto-slatkih aroma.
Da bi tvoj sorbe bio savršen, bitno je i pravilno čuvanje, pa je zato je važno da ga u zamirzivaču odložiš u dobro zatvorene posude ili da ga umotaš u prijanjajuću foliju. Podijeli ga u porcije kako bi ti uvijek bio dostupan u dovoljnoj količini bez odmrzavanja cijele smjese. Eksperimentiši sa omiljenim sastojcima i uživaj u desertu koji će te uvijek osvježiti i razveseliti.