Sirevi sa plemenitom plijesni predstavljaju jedinstven gastronomski užitak. Obogaćeni su specifičnim vrstama plijesni koje im daju prepoznatljivu teksturu i okus, gdje tokom zrenja razvijaju bogate, kremaste note koje variraju između pikantnosti, slatkoće i orašastih tonova. Dvije najpoznatije vrste sireva sa plijesni su plavi sirevi kao što su Roquefort i Gorgonzola, i sirevi sa bijelom koricom poput Camembert i Brie sira.
Uparivanje sa vinom
Plavi sirevi odlično se slažu sa slatkim vinima, poput port vina ili slatkog rizlinga. Kontrast između slatkoće vina i slanosti sira stvara idealan balans. Sirevi poput Brie i Camemberta najbolje idu uz suha, voćna bijela vina ili čak piva sa bogatijim notama.
Neodoljive kombinacije
Voće poput krušaka, jabuka ili grožđa, kao i suho voće poput smokava, odličan su pratilac sireva sa plemenitom plijesni. Med je takođe odličan dodatak koji balansira intenzivnije okuse, stvarajući harmoniju između slatkog i pikantnog. Za uživanje u ovim sirevima, važno je da se oni posluže na sobnoj temperaturi – izvadi ih iz frižidera najmanje pola sata prije serviranja, jer će na taj način njihova tekstura postati kremastija, a okusi izraženiji.
Roquefort
Roquefort je francuski tvrdi sir koji se tradicionalno dobija od ovčjeg mlijeka. Protkan je finom zelenom plijesni, a odlikuje se kremastom teksturom i intenzivnim okusima koji se slažu sa govedinom, orasima i Riesling vinima.
Gorgonzola
Mekani sir od punomasnog kravljeg mlijeka izvorno je nastao u Lombardiji gdje se i danas proizvodi. Odlikuje se pikantnim i aromatičnim okusom, a može se jesti samostalno ili kao dodatak prelivima koji se poslužuju uz paste biftek i jača crvena mesa, a najbolje ćeš ga upariti sa Pinot Blanc vinom.
Camembert
Zreli sir mekane teksture koji se pravi od punomasnog kravljeg mlijeka dolazi nam iz francuske regije Normandije. Ispod tanke korice koja je prekrivena bijelom plemenitom plijesni nalazi se raskošna i mekana unutrašnjost specifične arome, koja je odličan par vinu sorte Merlot, suhomesnatim proizvodima i voću.
Brie
Brie je punomasni sir od kravljeg mlijeka koji predstavlja jedan od najpoznatijih francuskih delikatesa. Ispod glatke bijele kore krije se kremasta unutrašnjost blagog okusa u kojem se prepoznaju aromatične note gljiva i orašastih plodova. Najbolje se slaže sa Champagne vinima, medom i svježim voćem.
Sirevi sa plemenitom plijesni mogu biti i ključni sastojak u jelima poput pasta, rižota, pizza ili kremastih sosova. Njihova intenzivnost daje posebnu notu svakom jelu, bez potrebe za dodatnim začinima. Arome ovih sireva otvaraju vrata svijetu gurmanskih užitaka koje ćeš tek otkrivati! Kada poželiš posebno gastronomsko iskustvo, posluži neki od sireva uz voće i čašu desertnog vina, i prepusti svoja čula bogatoj simfoniji okusa!