Svježa pasta, za razliku od sušene tjestenine, ima mekšu teksturu, bogatiji okus, bolje upija sosove i potrebno je kraće vrijeme kuhanja, svega 3 minuta. Tradicionalno se priprema od prirodnih, pažljivo odabranih sastojaka i donosi poseban gastronomski užitak. Idealna je za bogate, kremaste sosove, ali i jednostavnije umake sa maslinovim uljem i aromatičnim začinima.
Kad poželiš da se prepustiš istinskom uživanju u autentičnoj italijanskoj tjestenini, tu su fagottini sa sirom, cappelletti sa ricottom i špinatom i cappelletti sa gljivama koji će te osvojiti, a zahtijevaju samo lagan umak na bazi maslinovog ulja ili putera kako bi se naglasio okus same tjestenine. Za jednostavne tagliatelle biraj lagane sosove poput umaka od putera i kadulje ili klasičnog aglio e olio s bijelim lukom i čili pahuljicama. Zagrijavanjem paste u sosu uz dodatak malo vode od kuhanja postići ćeš kremastu i sočnu teksturu!
Kombinacija svježe paste i orašastih plodova, poput pistacije, indijskog oraha ili badema, može dodati hrskavu teksturu i bogatiji okus tvojim specijalitetima, ali ne zaboravi ni da jelo upotpuniš vrhunskim sirevima kao što su pecorino romano ili grana padano.
Svježa pasta zahtijeva pažljivo odabrano vino za potpuni gastronomski užitak. Bijela vina poput pinot grigio ili chardonnay savršeno se slažu s laganim sosovima na bazi putera i morskih plodova. Ako pripremaš ravioli s gorgonzolom ili drugim intenzivnijim okusima, crvena vina kao što su sorte merlot ili chianti su odličan izbor.
Eksperimentiši s različitim oblicima, sosovima i dodacima, i uživaj u svakom zalogaju!