Praznici su vrijeme kada se dom ispunjava posebnom toplinom i radošću, a okupljanje porodice i prijatelja oko stola donosi priče i uspomene koje grijemo u srcu tokom cijelog života. Posebnu čar daje trpeza – miris svježe pečenih peciva, vrhunski delikatesi, zvuci smijeha i čaše vina koje zveckaju dok nazdravljamo čine prazničnu atmosferu čarobnom.
Plata može biti pravo umjetničko djelo, sklad različitih tekstura, boja i okusa, osmišljena tako da svako pronađe nešto što voli. S ljubavlju poredani komadi sireva, poput kremastog Brie-a, prepoznatljivog plavog ili aromatičnog kozjeg sira, skladno se kombinuju sa slatkoćom svježeg grožđa i suhim voćem kao što su urme ili smokve. Pridruži plati i dimljenu piletinu, sudžuk ili goveđu pršutu čije intenzivnije okuse nadopunjuje svježina maslina i kiselih krastavčića.
Svježa peciva savršena su podloga za sir i umake. Kremasti humus ili pesto s notama svježeg bosiljka čine zalogaje bogatim i neodoljivim. Uz to, voće poput nara, kivija ili narandže unosi živost i boje koje plati daju blago citrusnu notu. Aromatične grančice ruzmarina ili svježeg peršuna, med, ali i orašasti plodovi, dodatno će obogatiti raskošnu paletu okusa.
Neizostavni pratilac plate je naravno – vino. Bijela osvježavajuća vina, sorte Sauvignon Blanc, s citrusnim notama i voćnim aromama, idealna su uz mekane sireve. Intenzivnija crvena vina, poput bogatog Merlota, sa svojim dubokim, voćnim tonovima, naglašavaju okuse dimljenog mesa i sudžuka. Blagi pjenušavci ili rose vina pružaju svježinu koja savršeno balansira bogatstvo praznične plate.
Dok sati prolaze u razgovoru i smijehu, svaki zalogaj podsjeća da su praznici najljepši kad ih dijelimo, a tvoja pažljivo osmišljena plata biće savršena pratnja tim nezaboravnim trenucima.