Grana Padano i Parmigiano Reggiano se sa razlogom ubrajaju među najpoznatije italijanske sireve, koji su svoju popularnost širom planete stekli kako zbog svojih karakteristika i pažljivog načina proizvodnje, tako i zbog veoma široke primjene u kulinarstvu. Zahvaljujući tome, oni danas predstavljaju nezaobilazni dodatak brojnim jelima – od salata i tjestenina do mesnih specijaliteta i plata sa delikatesima.
U nastavku teksta, saznaj više o ovim sirevima i ne propusti priliku da prelistaš januarsko izdanje Super BONbonjere u kojoj te očekuje kupon koji ti donosi uštedu prilikom njihove kupovine.
Grana Padano – suptilna elegancija
Grana Padano je sir sa blažim, nježnijim ukusom u poređenju s Parmigianom. Idealno se kombinuje s laganim salatama, kremastim rižotima i tjesteninama sa suptilnim sosovima. Probaj ga s pečenim povrćem – tikvicama, patlidžanom ili paprikama – gdje će njegova blaga slanoća i orašasti tonovi doći do posebnog izražaja.
Takođe, Grana Padano je odličan dodatak krem supama, posebno onima od budimke ili karfiola, gdje dodaje fine note, koje ih skladno upotpunjuju i oplemenjuju.
Parmigiano Reggiano – autentična harmonija
Parmigiano Reggiano je poznat po svom kompleksnom okusu, koji kombinuje slane, orašaste i voćne note. Njegova tvrda tekstura i intenzivan miris čine ga omiljenim dodatkom u jelima poput tjestenine s bolonjeze sosom, gulaša i ragua od divljači.
Parmigiano je nezamjenjiv i u pesto sosu, gdje dobro balansira svježinu bosiljka i maslinovog ulja. Uz to, odlično se slaže s pečenim mesom, poput bifteka ili pečene piletine, gdje njegove bogate note fino naglašavaju sočnost mesa.
Savjeti za serviranje
Sigurno nećeš pogriješiti ukoliko odlučiš da ove sireve poslužiš na platama, uz suhomesnate proizvode, svježe ili suho voće i orašaste plodove. Takođe, Grana Padano se odlično slaže s blažim vinima, dok Parmigiano Reggiano traži punija crvena vina ili prosecco.
I na kraju – jedno je sigurno. Grana Padano i Parmigiano Reggiano pružaju dovoljno mogućnosti za istraživanje, garantujući pravu kulinarsku avanturu u kojoj se uživa svim čulima.