Izvorno nastala u Italiji, pizza je vrijemenom postala jedan od omiljenih specijaliteta širom svijeta prilagođavajući se različitim kulturama, ali zadržavajući svoj autentični šarm. Prepusti se tradicionalnim napolitanskim receptima kad poželiš nešto jednostavno i ukusno, bilo da pripremaš porodičnu večeru, opušteno druženje s prijateljima ili uživaš uz filmski maraton, a mi smo izdvojili tri klasika među kojima ćeš zasigurno naći svoj savršen zalogaj!
Capricciosa, poznat okus koji voliš
Kremasta mozzarella i blagi paradajz sos čine bazu kojom se premazuje podloga, dok šampinjoni dodaju zemljanu notu koja se sjajno slaže s nježnim listićima goveđe pršute. Dodaj masline za dozu mediteranske svježine, a ukoliko želiš da probaš nešto drugačije – obogati pizzu artičokama i uživaj u blagom, kiselkastom kontrastu. Sve prelij ekstra djevičanskim maslinovim uljem i pospi rendanim Parmigiano Reggiano sirom. Probaj je uz toskansko Chianti vino sa notama trešnje, crvenog voća i blagim zemljanim tonovima.
Margherita, klasik koji ne izlazi iz mode
Jednostavno neodoljiva! Njena tajna krije se u pažljivo biranim, najkvalitetnijim sastojcima – sočan paradajz sos pripremljen od zrelih pelata stvara bogatu bazu, dok mozzarella daje svilenkastu teksturu i blag, mliječni okus. Maslinovo ulje i svjež bosiljak unose aromatičnu notu uz koju ćeš zasigurno uživati u dobrim zalogajima. Doživljaj će biti još ljepši u paru sa suhim rose vinom sa voćnim tonovima jagode, lubenice i citrusa, koje pružaju osvježavajući kontrast kremastoj mozzarelli.
Caprese, rustični spoj sastojaka
Inspirisana čuvenom italijanskom salatom, Caprese pizza donosi neodoljivu kombinaciju na hrskavom tijestu. Osnovu čini savršeno rastopljena mozzarella koja se spaja s tanko sjeckanim kriškama paradajza i mirisnim listovima bosiljka. Pospi je listićima Pecorino Romano sira i začini sa malo soli i bibera, pa prelij ekstra djevičanskim maslinovim uljem i sa nekoliko kapi aceto balsamica. Za posebnu aromu, dodaj prstohvat origana i nekoliko komadića crnih maslina koje upotpunjuju okus. Posluži je uz Pinot Grigio sa aromama zelene jabuke, limuna i kruške, i suptilnom cvjetnom notom koja se odlično kombinuje s svježim bosiljkom.