Kada pomisliš na Italiju, prva asocijacija, uz miris esspreso kafe i šuštanje maslinovog lišća, često je – gelato. Ova slastica nije tek osvježenje u toplim danima, već prava mala tradicija, duboko ukorijenjena u italijansku svakodnevicu i kulturu. Tradicionalni gelato pravi se od najkvalitetnijih sastojaka, gdje svaki recept nosi lični pečat majstora koji ga priprema, a svaki zalogaj je protkan posebnim uživanjem.
Svježe mlijeko, šećer i prirodne arome poput lješnjaka iz Pijemonta, vanilije sa Madagaskara ili limuna sa juga Italije ili Sicilije pažljivo se kombinuju u pravu malu umjetnost kojoj je teško odoljeti. Gelato je karakterističan i po svojoj teksturi koja je nježna, kremasta, gusta i bogata.
Uz toliko neodoljivih okusa, često se suočavamo sa pitanjem – koji sladoled odabrati? Da li klasične voćne note, bogate čokoladne varijante, kombinacije sa keksima ili orašastim plodovima?
U cijeloj toj raskoši, posebno se izdvajaju „Pure Nature“ Scoops&Cones sladoledi od svega nekoliko pažljivo odabranih sastojaka, pri čemu ne sadrže gluten, aditive i vještačke boje i arome. Probaj Crema Italianu, rashlađenu verziju jedne od omiljenih italijanskih slastica koja će te osvojiti slatkim notama, ili Pistachio, idealan za sve ljubitelje orašastih plodova jer se pravi od bogate kreme sa pistacijama.
Ukoliko voliš da uživaš u dobro poznatom i bogatom okusu čokolade, tu je Choco Brownie – neodoljivi spoj kakao praha i kolača, ali ne propusti da probaš ni Blueberry Cheesecake koji krije okus jednog od omiljenih deserta sa komadićima biskvita i voćnim prelivom od borovnice. Kada poželiš nešto drugačije i jedinstveno, tu je Speculoos Biscuit sladoled sa posebnim spojem karamele, cimeta i komadića Speculoos keksa kojem ćeš se uvijek rado vraćati.
Potraži ih i prepusti se užitku u sladoledu koji se priprema baš onako kako su to nekada sa puno ljubavi i pažnje, činile naše mame i bake.