Maslinovo ulje predstavlja pravo bogatstvo koje je duboko ukorenjeno u mediteranskoj tradiciji. Ovaj zlatni, svima dobro poznat eliksir, vjekovima je simbol zdravlja, dugovječnosti i povratka čistoj prirodi. Maslinovo ulje ne nastaje samo cijeđenjem plodova masline, već nastaje iskustvom, strpljenjem i ljubavlju. U svakom koraku tradicionalne pripreme kojim se dobija, osjeti se želja i volja da njegov kvalitet i autentičnost budu opravdani. Počevši od branja zrelih maslina, često ručno, čime se čuva plodnost drveta i kvalitet plodova, do mljevenja u pastu i konačnog cijeđenja.
Najcenjenije je ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje čuva najviše hraniljivih sastojaka jer se dobija hladnim cijeđenjem bez upotrebe toplote, a možeš ga pronaći kako u kulinarskim specijalitetima, tako i u kozmetici ili medicini. Da bi maslinovo ulje imalo epitet ekstra djevičanskog, mora posjedovati pravi okus i intenzivniji miris masline, zadržati sve vitamine, minerale i antioksidante koji se u njoj nalaze i imati najviše 0,8% masnih kiselina. Zbog toga ga je najbolje upotrijebljavati u izvornom obliku kao hladni preliv ili dio marinada i dresinga. Djevičansko i čisto maslinovo ulje pogodniji su za termičku pripremu hrane, bilo da pržiš, pečeš ili kuhaš svoje specijalitete.
U zavisnosti od sorte masline, načina prerade i geografskog područja iz kojeg dolazi, maslinovo ulje može dobiti različite note poput voćnih, biljnih, začinskih ili orašastih aroma. Specifičan okus i karakterisnični tonovi pomažu da svaki obrok u kome mu je dodjeljena uloga iznese na najbolji mogući način. Nezamenljiv je sastojak salata, jer svojim dodirom svakoj namirnici daje posebnu notu, a odlično se kombinuje uz pečenje ili gotova jela, te zbog visokog sadržaja monozasićenih kiselina i antioksidanata ručak čini laganijim izborom.