Soja je mahunarka porijeklom iz istočne Azije, gdje je postala gotovo neizostavni dio pripreme različitih azijskih specijaliteta. Malo zrno ove biljke u sebi krije snagu, i mnoštvo benefita u kojima ćeš uživati pored dobrog okusa.
Bogata je biljnim proteinima, zbog čega se često koristi kao zamjena za proizvode životinjskog porijekla. Sadrži vitamine, magnezijum i vlakna, i odličan je izbor za vegane zbog svoje široke primjene u kulinarstvu.
Soja dolazi u mnogim oblicima – od nježnog tofu sira i bogatog tempeha, do sojinog mlijeka i aromatičnog soja sosa.
Tofu
Tofu je sir, napravljen od sojinog mlijeka, neutralnog okusa i sposobnosti da savršeno upija začine, marinade i sosove. Često se koristi kao zamjena za meso zbog čega je savršen za prženje, pečenje ili kao glavni sastojak sendviča. Idealan je za hladne salate ili u kombinaciji sa sosovima, poput sojinog, tahinija ili pesto sosa.
Tempeh
Tempeh, sa svojim orašastim okusom, odlično se uklapa u jela sa povrćem, rižom i tjesteninom, a čvrsta struktura čini ga pravim izborom za sendviče i burgere. Ukoliko želiš da dodatno istakneš okus tempeha, kombinuj ga sa sosovima na bazi orašastih plodova, koji su odlični za stvaranje kremaste strukture.
Sojino mlijeko
Korišćenjem sojinog mlijeka u kolačima i kašama možeš uživati u ukusnim slasticama, a istovremeno obogatiti obrok hranljivim sastojcima. Njegov slatkast okus i kremasta struktura, u kombinaciji sa voćem, povrćem ili sjemenkama, učiniće smuti osvježavajućim napitkom punim energije.
Soja sos
Soja sos ima slan, aromatičan okus, koji jelima poput riže i grilovanog povrća daje sočnost. Suptilna nota gorčine ističe okus raznih specijaliteta, poput onih sa morskim plodovima, te se često koristi kao preliv u salatama i marinadama, ali i u kombinaciji sa ruzmarinom i bijelim lukom za intenzivniji okus mesa.
