BUDITE UZ NAS

AKTUELNOSTI

Aktuelnosti /

REALIZACIJA PROJEKTA „SOCIJALNI DAN“ U CRVENA JABUKA MARKETIMA

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini četvrtu godinu realizovala je projekat „Socijalni dan“, u kojem je učešće uzelo 2 094 srednjoškolaca iz 52 lokalne zajednice.

Riječ je o projektu koji srednjoškolcima daje priliku da na jedan dan zamijene školske klupe radnim mjestima. Na taj način, učenici stiču svoje prvo radno iskustvo te im se pruža prilika da svoje teorijsko znanje primijene u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto donesu odluku o svom budućem zanimanju.

Iz Asocijacije srednjoškolaca ističu da projekat sadrži veliki broj korisnih rezultata za zajednicu: „Za svako radno mjesto na kojem srednjoškolac volontira, obaveza poslodavca je da uplati dnevnicu za tog učenika u Fond Socijalnog dana. Svrha Fonda je ta da srednjoškolci, volontirajući jedan dan, prikupe novčana sredstva kojima će se finansirati projekti u lokalnim zajednicama. Na ovaj način dolazimo do zadovoljenja potreba mladih i zajednice, jer firme i institucije ulažu sredstva u svoju zajednicu i njene ambiciozne mlade ljude. Prošle godine prikupljenim sredstvima realizovane su 32 školske inicijative i projekta,“ istakla je Amila Čengić, koordinatorica projekta.

Među kompanijama koje su prepoznale značaj projekta i pružile mu podršku, jeste i Crvena jabuka market, koja je obezbijedila 12 mjesta za praksu srednjoškolaca, u tri grada u kojima ima svoje poslovne jedinice – Kaknju, Bosanskom Petrovcu i Bosanskoj Krupi.