UVIJEK SMO SPREMNI

ZA DOBRE PRIČE

Zanimljivosti /

Čarolija prave tjestenine

Tjestenina ili pasta, predstavlja namirnicu koja po svojoj popularnosti zauzima visoko mjesto na ljestvici svjetske gastronomije. Mogućnost kombinovanja sa raznovrsnim ukusima podudara se sa raznolikošću oblika koji nastaju od sušenog, rezanog tijesta čiji su osnovni sastojci brašno, jaja, voda i so.

Poznavaoci paste zatupaju dva stava o njenom porijeklu, iznoseći pretpostavku da je prvobitno nastala i u Kini ili Italiji. Jedna od zanimljivijih verzija, kaže da ih je u Italiju donio ni manje ni više nego Marko Polo, nakon povratka iz Kine u kojoj se upoznao sa pirinčanim rezancima neodoljive teksture i ukusa. Iako je ova  teorija danas uglavnom napuštena, ustupajući mjesto onoj po kojoj su je na sicilijansko tle donijeli arapski osvajači u 7. vijeku, paste ne prestaju da osvajaju planetu svojim jedinstvenim karakteristikama, te se i ne brinemo o prošlim vremenima već im se rado prepuštamo i uživamo u trenutku.

Mudri ljudi kažu da je priprema vrhunske paste stvar umjetnosti i kreativnosti. Ipak, svi veliki umjetnici moraju poznavati osnovne tehnike prije nego što pristupe stvaranju svojih remek-djela.  Zato je važno da znate da pastu treba kuhati u slanoj vodi, i to dovoljnoj količini vode koja će joj omogućiti da „diše“. Početnici najčešće naprave grešku tako što je spuste u vodu koja prethodno nije provrila ili je prekuhaju, te je korisno znati da se većina tjestenine u prosjeku kuha 8-10 minuta, kako bi bila al dente- odnosno posjedovala idealnu čvrstinu.

Ovo naravno nije sve, pa ćete ako želite da ovladate tajnama paste biti zaintrigirani činjenicom da se nekada davno u Palermu ona jela bez ičega. Tek mnogo kasnije, nastali su neki od najpopularnijih sosova i preliva, a za onaj od paradajza moramo se zahvaliti Špancima koji su ga u Evropu donijeli iz daleke i novootkrivene Amerike. Sudbina je htjela da se ova kombinacija vijekovima kasnije vrati na američko tle,  zahvaljujući italijanskim emigrantima koji su sa sobom ponijeli recepture koje su danas planetarno poznate! Ubrzo, više ništa nije moglo da naruši njihovu slavu.

Ni naše podneblje nije izuzetak, pa ćemo različite tjestenine često sretati ne samo u restoranima, već i na kućnom jelovniku. Lagani prelivi, kombinovani sa suhim i svježim začinskim biljem, povrćem, mesom i parmezanom, bude sva čula i prosto zahtjevaju porciju više. A da sve bude još bolje, ne morate kuhati da biste uživali u njima – samo svratite do Crvene jabuke i potražite Volim paste koje su za kratko vrijeme postale omiljeni izbor ljubitelja tjestenine. Njihove pažljivo razvijane recepture, oduševiće čak i one sa najistančanijim ukusom, a kako biste se upoznali sa njima dovoljno je samo da kliknete ovdje.

Uživajte!