UVIJEK SMO SPREMNI

ZA DOBRE PRIČE

Savjet /

DOBAR SAVJET ZLATA JE VRIJEDAN – SPREMITE PILETINU BEZ PO MUKE

Pileće meso je veoma često na našem jelovniku, a vjerovatno i svako od nas ima svoju omiljenu recepturu koja ga uključuje. U zavisnosti od toga kako je pripremate, potrebno je da znate i kako da je pravilno isječete. Ovi savjeti vam mogu pomoći u tome.

ISJECITE PILETINU KAO PROFESIONALAC

Mnogi često izbjegavaju kupovinu cijelog pileta jer ne znaju kako ga pravilno isjeći ili su mišljenja da je to teško i komplikovano. Naprotiv, potrebno je da naučite redoslijed sječenja, a ostalo je zaista jednostavno:

  1. Pile položite na leđa i prvo isjecite batak sa karabatkom, sa jedne, pa sa druge strane pileta.
  2. Poslije bataka isjecite krilca, takođe sa jedne, pa sa druge strane.
  3. Nakon što ste isjekli batake i krilca, pile položite na stranu i zasjecite po sredini kako biste odvojili pileća prsa. Na polovini sa pilećim prsima ostaje i vrat koji možete odsjeći.
  4. Da bi se odvojilo pileće bijelo meso, prsa položite na dasku i sijecite nožem uz kost na sredini, sa obe strane do dna i odvojite bijelo meso. koža
  5. Drugu polovinu na kojoj su leđa i trtica presjecite poprečno na dva dijela.

Sada je pile spremno za pripremu različitih jela, a da biste saznali koji dio pileta se koristi za koju vrstu jela, nastavite sa čitanjem.

Neki od savjeta kako najbolje iskoristiti svaki komad mesa.

KADA PRIPREMAMO SUPU

U hranjivu i okrepljujuću supu može ići cijelo pile, ali i pojedini komadi, sve u zavisnosti šta više volite i kakvu supu pravite. Tako se može kuhati cijelo pile, pileće noge ili bataci kako bi supa bila jača i dovoljno masna, što je idealno za zimske dane.

Za pripremu krem supe obično se kuha bijelo meso ili komadi koji se raskoste, pa se meso ispasira zajedno sa temeljcem. Ukoliko volite bistru supu tada možete skuhati i kosti od pileta (na kojima ima malo mesa) što će supi dati fini okus i aromu.

KADA PEČEMO U RERNI

Piletina spremana u rerni obično podrazumijeva pečenje cijelog pileta. Nerijetko, mogu se peći i pojedinačni komadi – batak sa karabatkom, pileća krila, pileća prsa ili drugi komadi, ali je uvijek bolje da komadi budu veći kako bi meso ostalo sočno.

Prije pečenja pile je potrebno začiniti izvana i iznutra kako bi se meso prilikom pečenja kupalo u svojim sokovima i upijalo ih dajući mesu poseban okus, a koža bila fino pečena.

KADA PRŽIMO

Prženje mesa je jednostavan i relativno brz proces. Piletinu obično pržimo na tavi isječenu u manje komade i prethodno začinjenu. Prži se na manje ili više masnoće u zavisnosti da li piletinu pržite pohovanu i koliki su komadi mesa koje pržite.

Smjesu za pohovanje piletine možete napraviti po svom ukusu, a najčešće se koriste brašno, umućena jaja i prezle.

KADA PRAVIMO VARIVO

Sočna i kremasta jela svi volimo, pa uvijek rado biramo savršeno skuhani rižoto ili čorbu kao cjeloviti obrok, ali i fini umak uz glavno jelo ili prilog. Za pripremu rižota i čorbe najviše se koristi pileće bijelo meso koje prvo dinstamo, a potom dodajemo druge namirnice uz koje stvaramo ukusne obroke.

Oni malo veći gurmani na meni često stavljaju i pileće iznutrice pa od pilećih jetrica ili želuca prave kremaste umake jedinstvenog i bogatog  okusa, i najčešće poslužene uz prilog.

KADA PEČEMO NA ROŠTILJU

Miris roštilja budi sva čula u nama i podsjeća nas na sva ona nezaboravna druženja u krugu porodice i prijatelja. Sve i da niste roštilj majstor, otkrićemo vam tajnu dobrog roštilja uz koji ćete uvijek uspjeti da ugodite svim gostima. Izaberite kvalitetno pileće meso, a za roštilj izdvojite batake, krila i bijelo meso.

Tajna dobrog roštilja je u marinadi. Pripremite marinadu od ulja, senfa, limunovog soka, malo meda i izaberite omiljene začine. Meso ostavite u marinadi 2-3 sata prije pripreme i garantujemo vam najbolji okus roštilja.

Nadamo se da su vam ovi savjeti pomogli da se odvažite u pripremi mesa, od sječenja do tanjira i dali vam inspiraciju da isprobate nove recepte.