UVIJEK SMO SPREMNI

ZA DOBRE PRIČE

Zanimljivosti /

Mala istorija peciva

Ovaj tekst počećemo malim pitanjem koje će vam nesumnjivo probuditi apetit. Sigurno znate kako hljeb može biti mekan i mirisan? A još kada se fino umoči u jaja i vanilu, pa isprži na puteru… Sočnost ide na maksimum a nivo mirisa putera raste do neba! To vam je francuski slatki tost, najljepša pržena stvar ikada!

Nekada davno, hljeb je najčešće pravljen u domaćoj radinosti, dok su domaćinstva koja nisu imala pećnice svoja tijesta nosila u lokalne pekare kako bih ih tamo za njih ispekli. Kako su se gradovi i sela razvijali, hljeb se sve manje pekao u kućama. Lokalne prekare počinjale su da peku hljeb u velikim ciglanim pećima koje su se grijale na drvo ili ugalj, tako da je pecivo postajalo sve dostupnije otvarajući prostor za razvoj različitih recepata koji su se prosto utrkivali svojim specifičnim kvalitetom.

Ipak, Francuzi zadržavaju titulu apsolutnih majstora pekarkog zanata. Koristeći četiri osnovna sastojka  – vodu, brašno, kvasac i so, oni usavršavaju umjetnost stvaranja složenih hljebova koji se u velikoj mjeri razlikuju, uprkos činjenici da svaka vekna sadrži mješavinu istih sastojaka.  Francuski zakon diktira da se hljeb u “francuskom  stilu” naziva upravo tako i da se zajedno sa ražanim brašnom mogu koristiti samo četiri pomenuta sastojka. Upotrebom specijalnih peći od cigle, francuski hljeb predstavlja jedinstveni pekarski proizvod,  zastupljen  u svim regionima u Francuskoj.

Srećom, danas pekare širom Francuske, ali i drugih krajeva svijeta obnavljaju umjetnost pravljenja hljeba i peciva u tradicionalnom stilu. Mnogi pekari i dalje koriste recepte starih iskusnih pekara, jer ljudi i dalje najviše cijene ukuse i arome vjekovne tradicije.

U Crvenoj jabuci veoma poštujemo sve finese koje dovode do izrade visokokvalitetnih peciva. Sa velikom pažnjom biramo brašno nastalo od najboljih žitarica, kao I sve druge sastojke zahvaljujući kojima budimo najljepše mirise koji čine ljepšim svaki vaš dan. Ovdje nije kraj jer raskošni svijet peciva činimo dostupnim zahvaljujući zastupljenosti njegovih najfinijih varijacija iz svih dobrih kuhinja. Sve što je potrebno jeste da ga poželite – ono je uvijek svježe, hrskavo, meko i više nego spremno da vam ispriča svoju neodoljivu priču.