UVIJEK SMO SPREMNI

ZA DOBRE PRIČE

Zanimljivosti /

Njeno veličanstvo jagoda – zanimljivosti i savjeti

Kada zamirišu jagode, tada znamo da je proljeće uveliko tu. Izuzetno su bogate vitaminom C, pa zahvaljujući tome utiču na jačanje imuniteta i zaštitu organizma. Uz to su i dobar antioksidans, a rado su viđene i u dijetalnoj ishrani jer imaju mali broj kalorija i sadrže vlakna koja izazivaju osjećaj sitosti.

Svijet jagoda je pun zanimljivosti, pa smo za vas odabrali nekoliko detalja za koje smo sigurni da će vam privući pažnju i učiniti da ovo neodoljivo voće zavolite još više.

Jagode pripadaju porodici ruža

Jagode spadaju u porodicu ruža a njihov cvijet obično ima do sedam latica. Mogu da se uzgajaju, ali i da budu „divlje“, a ukoliko pomirišete njihov žbun primjetićete da miriše podjednako lijepo kao i sam plod.

Savršene kao ljubav

Već sam oblik jagode može podsjećati na srce, pa nas ne čudi što se u brojnim kulturama smatraju simbolom ljubavi. U Srednjem vijeku ljudi su vjerovali da će, ukoliko jagodu u obliku srca podijelite sa dragom osobom,  ljubav procvjetati.

Jedinstvene u svakom pogledu

U prilog tome koliko su posebne, govori i to što su jagode jedino voće čije se sjemenke umjesto sa unutrašnje nalaze sa spoljašnje strane, a prosječna jagoda ih ima čak oko 200.

Imaju svoj muzej

Ako otputujete u Belgiju, možda budete imali priliku da posjetite Musée de la Fraise de Wepion – muzej koji je posvećen ni manje ni više, nego jagodama.

I za kraj, evo i nekoliko praktičnih savjeta za čuvanje i serviranje jagoda. Jagode držite na hladnom i suhom mjestu, a najbolje je da ih smjestite u korpicu u kojoj će biti dovoljno prostora kako se ne bi zgnječile.  Takođe, kako bi što duže sačuvale svježinu, nemojte ih sve oprati odjednom, već to učinite samo sa količinom koju planirate da pojedete odmah.

Servirajte ih rashlađene uz šlag ili toping od čokolade. I naravno, nemojte zaboraviti na to da su one najukusnije ako u njima uživamo sa dragim ljudima. Zato ih podijelite i nemojte brinuti – na našim odjelima voća i povrća ima ih dovoljno za sve!