UVIJEK SMO SPREMNI

ZA DOBRE PRIČE

Recept /

SLATKO OD DUNJA

Dunje nisu samo mirisni ukras za prostoriju, one su mnogo više od toga. Plod dunje koristimo za slatke delikatese, a lišće i sjemenke za čaj. Upravo je portugalska riječ za dunju marmeleiro poslužila da cijelu jednu grupu proizvoda od voća nazovemo marmelada.

U narednim redovima donosimo recept za SLATKO OD DUNJA jer želimo da ovu jesenju namirnicu sačuvamo tokom cijele zime u vašim kućama. Koristimo je kao dio dobrodošlice za drage nam goste, uz kafu ili kao dio doručka.

Sastojci:

  • 1,5 kg očišćenih dunja
  • 1,5 kg šećera
  • 4 dl vode
  • 1 limun

Priprema:

Da biste dobili 1,5 kg očišćenih dunja potrebno je otprilike oko 3 kg cijelih ili 7-8 komada.

Dunje dobro oprati, očistiti i staviti u veću šerpu. U šerpu zatim naliti vodu da prekrije dunje i prokuhati. Kada voda prokuha, izliti vodu a dunje preliti hladnom vodom.

Dok su još tople, dunje oguliti. Dunje ne treba kuhati, već samo prokuhati, da bismo ih lakše gulili. Oguljene dunje očistiti od sjemenki i drugih nečistoća a zatim isjeći na kockice.

U šerpu, u kojoj smo prethodno prokuhali dunje, staviti šećer i preliti ga vodom. Možete se voditi time da koliko imate očišćenih dunja, toliko ide šećera. Kada prokuha, nstaviti kuhati 10 minuta, uz povremeno skidanje pjene, kako bi se dobio fin šećerni sirup.

Nakon 10 minuta dodati i dunje i nastaviti kuhati, ali bez miješanja kako se dunje ne bi raspale. S vremena na vrijeme samo protresti šerpu. Dunje se kuhaju brzo i biće vam potrebno svega 10-15 minuta.

Nakon toga, dunje skinuti sa šporeta, dodati limun nasječen na kolutove i ostaviti da se prohladi (ne treba se ohladiti potpuno). Prohlađeno slatko sipati u teglice.

Prijatno.