UVIJEK SMO SPREMNI

ZA DOBRE PRIČE

Savjet /

ŠTA KAŽE ETIKETA?

Danas vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam otkriti kako da pomoću čitanja oznaka na etiketama, doznate više o porijeklu, kvalitetu i vrsti vina.

Iako se sadržaj etiketa razlikuje od kontinenata, zemalja i proizvođača, postoji nekoliko osnovnih informacija koje bi svaka od njih trebalo da sadrži.

Ime proizvođača vina – najčešće piše u prednjem, gornjem središnjem dijelu etikete zajedno sa logom vinarije.

Godina berbe – jasno je istaknuta na svim vinima boljeg kvaliteta. Poneka dezertna vina imaju oznake kasnih berbi što znači da je grožđe ubrano nakon pune zrelosti, mjesec ili dva poslije uobičajene berbe od koje se dobijaju crvena i bijela vina.

Sorta grožđa – uglavnom je sadržana u samom nazivu vina pa tako možemo naći sorte: Vranac, Prokupac, Sauvignon, Chardonnay, Cabernet, Merlot, Portugizer, Regent, Smederevka, Malvazija i dr. Ako na etiketi ovo nije navedeno, vino je najvjerovatnije mješavina nekoliko sorti grožđa ili vina što se označava pojmom kupaža.

Geografsko porijeklo ili apelacija – označava da li je grožđe od kojeg je vino proizvedeno raslo u istim ili različitim regionima. Vina sa oznakom DOC ili KP označavaju da je ono izuzetno kontrolisanog porijekla, ova vina su po pravilu kvalitetnija pa samim tim i skuplja.

Količina šećera – na etiketi se označava sa terminima polusuvo (semi-dry) ili suvo (dry) vino. Polusuvo vino tako sadrži od 4 do 12 grama neprevrelog šećera u litri, dok suvo nema ostataka šećera ili ako ima ono iznosi svega nekoliko grama po litri.

Stono vino – vino lošijeg kvaliteta nastalo od nekoliko sorti grožđa sa različitih područja.

Rezerva – označava vina koja su odležala neko vrijeme nakon što je serija te berbe izašla na tržište. Ova vina su kvalitetnija i često ih je teže pronaći.

Vrsta vina i grožđa – služi da se obilježi da je vino proizvedeno od bijelog ili crnog grožđa pa je tako oznaka Blanc de blancs za bijelo vino dobijeno od bijelog grožđa, a Blanc de noirs za bijelo vino od crnog grožđa.

Važno je napomenuti da cijena vina ne može da garantuje da će vam se ono dopasti. Ni najkvalitetnije vino ne odgovara svačijem ukusu. Zato se upustite u avanturu degustacije i pronađite svoju omiljenu aromu.