UVIJEK SMO SPREMNI

ZA DOBRE PRIČE

Savjet /

PROLJETNI DETOKS

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PROLJETNOM ČIŠĆENJU ORGANIZMA

Proljeće je period preporoda i obnove, kako u prirodi, tako i u ljudskom tijelu. Tokom zime najviše smo unosili težu i jaču hranu, bili tromi i neaktivni, te nakupili toksine koji su nam oduzeli energiju. Pravo je vrijeme da svom tijelu priuštite detoksikaciju kako bi se ono obnovilo i osvježilo.

Unesite promjene u svoj život i budite aktivniji, promijenite način ishrane i budite zdraviji i vitalniji. U nastavku donosimo nekoliko osnovnih savjeta za proljetni detoks koje biste svakako trebali početi primjenjivati već od danas.

Topla voda kao dnevni ritual

Kao polaznu stanicu u čišćenju organizma umimamo ispijanje mlake vode svaki dan. Topla voda pomoći će u hidrataciji tijela, a obzirom koliko je proces jednostavan pomoći će i u sticanju zdravih svakodnevnih navika.

Svakih sat vremena možete piti po jednu čašu mlake vode, a za jači efekat možete u vodu dodati i komadić oguljenog đumbira.

Po jutru se dan poznaje

Na vrijeme lezite i ustanite ranije da bi se tijelo odmorilo i imalo dovoljno energije za cijeli dan, a jutro započnite napitkom za detoksikaciju, jer prazna crijeva pružaju bolju apsorpciju hranjivih sastojaka.

Prije nego doručkujte, prvo uzmite med pomiješan sa limunovim sokom i vodom. U čašu mlake vode dodajte 2 kašičice limunovog soka i 2 kašičice meda, promiješajte i popijte pola sata prije doručka.

U zdravom tijelu, zdrav duh

Zdrava i uravnotežena prehrana pomoći će detoksikaciji organizma, ali pažnju treba posvetiti i fizičkoj aktivnosti. Prošla je zima i period usporenosti, pa je pravo vrijeme za pokretanje i uvođenje zdravih navika.

Birajte odgovarajuće namirnice

U procesu detoksikacije postoje namirnice koje se preporučuju, kao i one koje treba izbjegavati. Ne preporučuje se hladna i masna hrana, kao i ona pržena u dubokom ulju, a svakako iz prehrane izbacite i konzumaciju alkoholnih pića.

Okrenite se zdravim namirnicama i svoju prehranu bazirajte na njima. Kada vam život da limun, napravite limunadu, češće upotrebljavajte kurkumu i leće koji čiste tijelo od štetnih tvari i uvrstite đumbir kao antioksidans u baznu prehranu. U poboljšanju izlučivanja toksina pomoć vam može pružiti i bijeli luk.

Vrijeme je promjene, bez izgovora. Probudite tijelo i udahnite mu energiju proljeća. Jedite zdrave obroke, vježbajte, steknite dobre navike, mislite pozitivno i osjećajte se dobro u svojoj koži.

Preporučujemo da primijenite ove savjete i koristite ih najmanje deset dana zaredom i sigurni smo da ćete već za nekoliko dana osjetiti promjene.