UVIJEK SMO SPREMNI

ZA DOBRE PRIČE

Savjet /

UPOZNAJTE STILOVE VINA

Ako nemate dovoljno iskustva, izbor pravog vina može da bude i veoma zahtjevan zadatak. Ipak, za vas imamo dobru vijest – prve korake ka boljem upoznavanju vina možete napraviti i tako što ćete pročitati više o devet osnovnih vinskih stilova.

Bijela vina lakog tijela

Ova vina su jedna od najpopularnijih, a razlog za to se vjerovatno krije u njihovoj pitkosti. Za njih je karakteristično to što  se i lako uparuju sa različitom hranom, pa nećete pogriješiti ako ih odaberete u opuštenim, neformalnim situacijama.

Preporuka: Sauvignon blanc

Bijela vina punog tijela

Odlikuju se bogatim okusom i glatkom teksturom, pri čemu je posebno zanimljivo to što po pravilu odleže u hrastovim buradima. Ukoliko se opredjelite za ovo vino, očekujte kompleksne arome začinskog bilja i egzotičnog voća.

Preporuka: Chardonnay

Slatka bijela vina

Prave se od aromatičnog grožđa, zahvaljujući čemu se postižu arome koje najprije osvajaju čulo mirisa, nagrađujući nas notama koje uvijek možemo sa lakoćom prepoznati. Legenda kaže da ih je voljela čak i slavna Kleopatra, pa ako ništa drugo, danas možete lako provjeriti da li je njen stav bio opravdan.

Preporuka: Rizling

Roze vina

Ova vina nastala su vještom primjenom kožica crnog grožđa, zahvaljujući čemu dolazi do „bojenja“, kada ono dobija svoju specifičnu, blijedo-crvenkastu boju. Danas ga možemo naći u različitim varijacijama, a osim geografske rasprostranjenosti odlikuje se i elegantnim okusom.

Preporuka: Roze

Crvena vina lakog tijela

Odlikuju se svijetlijom bojom, ne kao u slučaju rozea, ali ipak dovoljno kako biste mogli da vidite kroz čašu. Takođe, ona posjeduju i vrlo malo tanina, što dodatno doprinosi njihovoj prepoznatljivosti. Veoma su popularna u svim krajevima svijeta i važe za opciju koja ne donosi rizik od greške bez obzira na situaciju u kojoj je biramo.

Preporuka: Pinot Noir

Crvena vina srednjeg tijela

Ova vina se dobro kombinuju sa raznlikom hranom, a najčešće se uparuju sa salatama, prelivima od sira i lazanjama. Umjereno su kisela i obično sazrijevaju u bocama tokom dvije do tri godine. Tako se dobija aroma koja se opisuje kao cvjetna, uz dodir začina i voća.

Preporuka: Merlot

Crvena vina punog tijela

Prepoznaćete ih po karakterističnoj, dubokoj, tamnoj boji, i tome što sadrže dosta tanina. Savršeno se  uparuju sa sočnim crvenim mesom, poput stejkova. Nećete pogriješiti ako ih poslužite uz jači ručak, a s obzirom na njihov prefinjen okus – utisak neće izostati.

Preporuka: Cabernet Sauvignon

Dezertna vina

Slatka vina, obično guste strukture, koja se danas smatraju najaromatičnijim vinima u svijetu. Njihov okus je karakterističan, pa tako često možete sresti one koji ih vole, ali i koji misle sasvim suprotno. Kada je u pitanju aroma, očekujte mešavinu čokolade, kafe, smokava i zrelih višanja.

Preporuka: Port

Pjenušava vina

Obično ih nazivamo i Šampanjcem, po regiji Šampanj iz koje vode porijeklo, a prepoznajemo po lepršavom okusu i inspirativnim mjehuričima koji se oslobađaju u čaši. Idealna su za svečanije povode, a interesantno je znati i da su izuzetno zahtjevna za proizvodnju.

Preporuka: Prosecco