UVIJEK SMO SPREMNI

ZA DOBRE PRIČE

Savjet /

Uživajte u bojama jeseni

Jesen nam je stigla, pravo je vrijeme za kestenje, kuhano vino, lagane šetnje sa prijateljima i gledanje omiljenih serija. Vrijeme provedeno u društvu, sa ljudima koje volimo i koji vole nas, ne samo da nam pruža  zadovoljstvo, već i utiče na naše zdravlje.  Mnoge naučne studije pokazale su da ljudi koji imaju skladne odnose sa porodicom, prijateljima i zajednicom uopšte, imaju manje zdravstvenih problema i žive duže. Naši pozitivni odnosi sa drugim ljudima smanjuju stres, i podstiču osjećaj smirenosti i povezanosti.

Još jedan podsjetnik na jesen, svakako je i kestenje. Svima nam je dobro poznat miris pečenog kestena koji nas obuzme kada tokom jesenjih dana  šetamo ulicom. Pečeni kesten, uvijek nas vraća u djetinjstvo i izmami osmijeh na licu. Međutim, ovo nisu jedini razlozi zbog koji je pečeni kesten prava poslastica za ovo doba godine. Osim što osvaja prijatnim mirisom, ovaj plod ima vrlo bogatu nutritivnu i energetsku vrednost i zbog toga se preporučuje djeci, sportistima, trudnicama i starijim osobama. Takođe, on sadrži vitamine i minerale koje ne možemo pronaći u drugim orašastim plodovima.

Ali, kada govorimo o jesenjim ukusima  nikako ne smijemo zaboraviti  na kuhano vino – piće koje tokom jesenjih dana grije i dušu i tijelo. Srećom, kuhano vino lako se pravi pa u njemu možete uživati kada god poželite. Za pripremu ovog napitka odaberite  vino koje najviše volite. Vodite računa o kvalitetu jer šećer može prikriti neke mane, ali sam po sebi ne može osigurati dobru aromu. Slobodno eksperimentišite i sa  bijelim vinima koja takođe vole začine. Neka su sama po sebi začinjena tako da se savršeno uklapaju u svijet kuhanih vina.

Kuhana vina zaslađuju se umjerenom količinom šećera kako se ne bi narušio ukus, aromatičnost i karakteristične note začina. Osim bijelog,  možete dodati i smeđi šećer, kao i bagremov ili lipov med. Siguran izbor začina predstavljaju cimet, karanfilić, vanila, kora limuna i narandže i đumbir. Tokom kuhanja, obratite pažnju na temperaturu. Ukoliko je viša od 80C stepeni gubi se nivo alkohola, te je preporučljivo lagano zagrijevanje i skidanje sa vatre prije nego što provri.  Sporije kuhanje pomoći će začinima da oslobede intenzivniji ukus, dok će kuhanje na jakoj vatri imati suprotan efekat. Za jači i intezivniji ukus može se dodati rum, rakija, sušeno voće, grožđe, borovnica, smokve, šljiva, višnja i jabuka. Prije posluživanja kuhano vino obavezno procijedite,  kako bi se odstranili komadi začina u njemu.

I za kraj, uživanje u vinu i kestenu ne podrzumjeva da zaboravimo na sve druge stvari. Tokom jeseni važna je redovna hidratacija i njega kože. Zato započnite dan sa losionom za dubinsko čišćenje, kako biste uklonili suhe i oštećene ćelije, a potom  nanesite  kremu za lice koja će nahraniti i regenerisati kožu. Birajte preparate bogate biljnim ekstraktima, vitaminima i prirodnim biološki aktivnim supstancama, jerće pomoći vašoj koži da  dobije zdrav mladalački izgled. I naravno, ne zaboravite noćnu kremu za lice, jer zaslužujete da zablistate u svakom novom jesenjem danu.