UVIJEK SMO SPREMNI

ZA DOBRE PRIČE

Zanimljivosti /

Uživanje u kafi – više od dobrog trenutka

O kafi je ispričano toliko priča, da bi nam trebali dani da ih sve pomenemo i objedinimo na jednom mjestu. Ipak, ovo ni ne treba da nam bude cilj jer sve priče o kafi u sebi sadrže jednu zajedničku stvar – ljubav prema trenutku i uživanju u krugu dragih osoba.

Zato ćemo u ovom tekstu govoriti o kafi kao  o napitku koji u nama budi najljepše asocijacije, već nakon prvog gutljaja. Baviti se isključivo njenim istorijatom, danas je suvišno jer je ona rado viđena u gotovo svim krajevima svijeta. Ipak, istraživači koji su se posvetili njenoj raskošnoj priči, saglasni su da svoje porijeklo vodi iz Etiopije, i to oblasti koja se ni manje ni više zove – Kafa! Odatle se proširila na Bliski istok, a potom i u druge krajeve svijeta – što i ne treba da nas čudi, jer mi najbolje znamo koliko joj je teško odoljeti.

Istina je jednostavna. Toliko toga može biti skriveno u jednoj šolji omiljene kafe, pa kada i nekoga pozovemo na kafu, mi zapravo mislimo na mnogo više od običnog čina ispijanja ovog napitka. Ljudi sa našeg podneblja to savršeno dokazuju, pa se mnogi turisti često iznenada kada se sretnu sa lokalnim ritualima koji podrazumijevaju da se kafa može piti satima.

Kod nas je najlakše sresti tradicionalnu, crnu kafu, koja se služi vrela i pije polako uz prepuštanje aromi koja ispunjava svaki gutljaj. Naravno, svako od nas ima svoj omiljeni način ispijanja, te se u njoj može uživati i nakon što se ohladi pri čemu je uvijek lako zakuhati novu i produžiti lijepe trenutke u prijatnom razgovoru.

Ne treba zaboraviti ni nezaobilaznu espresso kafu. Iako ćemo je rijeđe piti u kućnom ambijentu, ona je široko rasprostranjena u ugostiteljskim objektima i predstavlja jedan od ključnih razloga zbog kojih su na našem podneblju kafići gotovo uvijek puni. Učinili bismo veliku nepravdu ako bi espresso isključivo vezivali za jaku i aromatičnu kafu koja se služi u malim šoljicama. Vještina njegove pripreme spada u pravu malu kafenu umjetnost, pa on predstavlja bazu za pripremu napitaka poput kapućina i makijata, ali i drugih vrsta koje nam pomažu da se okrijepimo i opustimo nakon napornog dana.

I za kraj, tu je i filter kafa čija je priprema karakteristična za zapadne zemlje, pa se može desiti da vam je zatraže gosti iz inostranstva – naročito ukoliko nisu spremni na jak ukus kakav se služi u našim krajevima.  Njena karakteristična priprema čini je blažom, pri čemu se tokom procesa filtriranja oslobađa daleko manje arome nego što smo na to navikli. Ipak, oni koji su se na nju navikli tvrde da je idealna za početak dana kao i za lagano ispijanje tokom svakodnevnih aktivnosti. Ukusi su svakako različiti, i može se reći da imamo sreće što nam ova dragocjena biljka pruža toliko izbora u kojima uvijek možemo prepoznati onaj koji će nam u potpunosti odgovarati. Na kraju krajeva, u dobrom društvu, kafe se lako kombinuju – jer svaka od njih zadržava svoje osnovno svojstvo a to je povezivanje dobrih ljudi.

Budite slobodni da sa nama podijelite priče o vašoj omiljenoj kafi. Poput vas, i mi smo njeni veliki ljubitelji i biće nam veliko zadovoljstvo da vam preporučimo one koje volimo i koje vas svakog dana očekuju u vašoj Crvenoj jabuci.