UVIJEK SMO SPREMNI

ZA DOBRE PRIČE

Savjet /

VINO I SIR, UŽIVANJE BEZ GRANICA

Ako želite da nagradite sebe i one koje volite platom finih sireva i bocom omiljenog vina, donosimo vam nekoliko prijedloga kako da najbolje uklopite ove nerazdvojne okuse.

Sa vinima iz određenog geografskog podneblja, najljepše će se uklopiti sirevi koji dolaze iz iste ili regije u blizini vinograda u kojem je grožđe raslo i sazrijevalo. Isto zemljište i klimatski uslovi doprinose intenzitetu okusa i njihovom nepogriješivom spoju.

Zrelosti se privlače

Probajte da uklopite teksture sira i vina po sličnosti i jačini okusa. Starija i jača crvena vina odlično se uklapaju sa isto tako starim i tvrdim sirevima. Zato je Cabernet Sauvignon dobro kombinovati sa bilo kojim tvrdim kravljim ili kozijim sirom poput parmezana i čedara.

Slano slatke kombinacije

Ako ste ljubitelj plavih sireva ili sireva sa plemenitom plijesni, probajte ih u kombinaciji sa dezertnim bijelim i roze vinima koji će svojim sladom savršeno izbalansirati njihov jak okus i miris. Što je sir slaniji, on zahtijeva vino jače arome kako bi svi okusi došli do izražaja. To je razlog zašto se gorgonzola nerijetko služi uz med i slatkasto sušeno voće.

Mladi sirevi i mlada vina

Mladi, meki sirevi odlično će se uklopiti sa okusom slabijih roze i bijelih vina. Preporučujemo vam da probate Pinot gris i neodoljivu mocarelu, sigurno se nećete pokajati. Kremasti sirevi kao što su grčka feta i francuski bri, divno će se upariti sa bilo kojim slabijim bijelim, roze ili crvenim vinom. Potrudite se da pronađete kvalitetna vina i kvalitetne sireve jer trenutak za opuštanje zalužuje samo najbolje!