UVIJEK SMO SPREMNI

ZA DOBRE PRIČE

Zanimljivosti /

Vino: Poezija u boci

Toliko je stihova ispisano o vinu, toliko je velikih umjetnika sa ponosom isticalo svoju sklonost ka ovom božanskom piću, da bi se o tome mogli ispisati tomovi koji prevazilaze zapise o najvećim svjetskim događajima. Ako ih posmatramo otvorenog srca, čini nam se da svaka od tih riječi, tih filigranskih niti istorije obojenih grimiznim i zlatnim tonovima, i sama poprima arome vinskih etiketa koje su ih inspirisale.

Veliki Leonardo da Vinči bio je opčinjen Malvazijom, plemenitom sortom koju je uzgajao u vinogradu dobijenom na poklon tokom slikanja poslednje večere. Veliki zaljubljenik u vino i svoje imanje se između ostalog upisao se u vječnost i kao vrhunski poštovalac i poznavalac vina. Njegovo imanje je danas rekonstruisano i otvoreno za posjete turista, ali ovo nije kraj naše priče. Pablo Pikaso je uživao da svoju ljubav prema umjetnosti poredi sa vinom. Tako je ostalo zabilježeno da je svoju strast prema slikarstvu opisivao sa opčinjenošću zaljubljenika u vino – poput njih, on je bio podjednako oduševljen svim slikama, prepuštajući im se u svakom trenutku i svakoj prilici.

Dobro, jasno je da su umjetnici po svojoj prirodi skloniji uživanju, ali moramo pomenuti i književnike.  Ernest Hemingvej bio je veliki ljubitelj kvalitetnog pića, što ste vjerovatno već znali. Međutim, posebnu pažnju pridavao je vinu pa je tako zapisao da je upravo ono jedna od najcivilizovanijih stvari na svijetu, povećavajući značenje svojih riječi isticanjem njegove prirodnosti i činjenice da ga je čovječanstvo dovelo do tolike perfekcije da pruža zadovoljstva veća od bilo kojeg proizvoda koji je sposoban da probudi čula. Mudri Hemingvej svakako je važio za velikog hedonistu pa njegovom sudu vrijedi vjerovati. Za razliku od njega, poznati komičar Gručo Marks bio je manje poetičan ali jednako efektan. Jednom prilikom rekao je da neće piti vino sve dok ne dođe vrijeme za to, da bi odmah u svome upečatljivom stilu dodao – u redu, sada je taj trenutak.

A da ljubav prema vinu nije isključivo rezervisana za one koji slušaju muze, već i za naučnike koji su svojim otkrićima promjenili svijet, potvrđuje Luj Paster. Ovaj učeni Francuz bio je konkretan i veoma precizan naglašavajući da je vino najzdravije i najčistije alkoholno piće na svijetu. Njegov kolega po nauci, doduše filozof, Frensis Bejkon daleko nadahnutije ga je opisao kao najmoćniju stvar dostupnu običnim smrtnicima, onu koja razbuktava plamen strasti i donosi uzbuđenje.

I evo nas pred trenutkom kada moramo da vas pitamo šta za vas predstavlja vino? Legenda kaže da u odrazu vinske čaše možemo vidjeti odraz naše duše, a mi kažemo da ona sigurno krije ljepotu kojoj se iznova vrijedi vraćati. Naravno, sve je u nijansama pa ćemo vam sa velikim zadovoljstvom pomoći da napravite idealan izbor i krenete stopama velikana koji su osim stvaranja grandioznih djela itekako znali da uživaju.

Živjeli!